Alexandra Toderiță (CRPE): Mâncarea locală în supermarketuri este un deziderat care nu cred ca se poate atinge prin legiferări

Alexandra Toderiță (CRPE): Mâncarea locală în supermarketuri este un deziderat care nu cred ca se poate atinge prin legiferări

Think Food
10 martie 2016
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ThinkFood este o platformă de evenimente şi informaţii despre hrană şi valenţele acesteia: sănătate şi nutriţie, cultură şi tradiţie, istorie şi antropologie, viitor şi digitalizare, mediu şi economie. Vrem să desluşim mituri, să înfruntăm frici, să expunem idei, să provocăm dezbateri, să lansăm tendinţe. De aceea, ne-am provocat speakerii ediției de anul acesta a evenimentelor ThinkFood să răspundă la întrebări esențiale despre produsul alimentar românesc, consumatorii români și felul în care se raportează ei la hrană și alimentație.

Ioana Vicol: 51% produse alimentare românești în magazine? În 2015, Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede că toate magazinele alimentare sunt obligate să vândă carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția românească, riscând în caz contrar amenzi de la 25.000 lei la 50.000 lei. Ce părere aveți despre acest proiect?
Alexandra Toderiță (membru in Consiliu Director al Centrului Român pentru Politici Europene): Acest deziderat, de a avea mâncare locală, proaspătă în supermarket-uri nu cred că se poate atinge prin legiferări de acest gen (cel mai probabil ar genera un infringement din partea Comisiei Europene, pentru că îngrădește dreptul unor agenți economici de a acționa liberi pe piața europeană), ci mai degrabă prin politici publice sustenabile, care să genereze schimbări structural pe piața agro-alimentară din România: facilitarea accesului fermierilor mici și mijlocii la piață prin stimularea asocierii lor, prin integrarea lor în lanțuri valorice, constituirea unor centre de achiziții pe model vestic (prevăzute cu servicii de transport, sortare, ambalare, procesare etc), printr-o mai bună reglementare a contractării între marii retaileri și furnizorii de produse agroalimentare de pe piață, prin achiziții publice “verzi” și “locale” etc. Cred că toate aceste instrumente agregate (dar care nu se întâmplă chiar peste noapte), plus un sprijin major către producția bio/eco și salvarea semințelor și soiurilor acelea minunate, locale, vor face ca românii să mănânce iar proaspăt și cu gust.

Dacă ați putea, ce inițiativă ați propune pentru a ajuta românii să mănânce mai sănătos?
A.T.: Să existe mai multe piețe țărănești în orașe (în care chiar să vândă doar producători autentici, cu produse locale), răspândirea pe scară mai largă a conceptului “coșul de legume”, cursuri de nutriție în școli, agricultura urbană.

Aveți un fel de mâncare pe care l-ați putea numi ”plăcerea mea vinovată”?
A.T.: Muuult prea muulte :)), dar sincer nu mă simt, de fapt, vinovată niciodată când mănânc cu poftă cartofi țărănești cu ceapă călită și salată de ghebe pe deasupra, slănină, pate de casă, găluște cu prune (cnedele le zice în Bucovina), orice tartă cu cremă de vanilie etc.

Care este felul de mâncare care va aduce aminte de copilărie?
A.T.: Iarăși – o mulțime! Exemple: lapte cu mămăligă, mâncărică de praz, mâncare de urzici, ghiveci de legume, griș cu lapte, cremă de zahăr ars.

Redactor - Ioana Vicol

Care e părerea ta? Adaugă un comentariu!

EVENIMENTELE THINK FOOD
23-24 martie 2016
Impact Hub, Bacania Veche – The Charity Shop

Aici ai ocazia să asculţi speakeri valoroşi şi să interacţionezi cu ei, să afli informaţii şi perspective actuale, complexe sau doar neaşteptate asupra alimentelor şi alimentaţiei moderne, să-ţi promovezi punctele de vedere, să găseşti surse de inspiraţie şi motivaţii pentru schimbări.