Alimente aliat: cum să mănânci corect pentru a reduce stresul

Alimente aliat: cum să mănânci corect pentru a reduce stresul

Think Food
10 martie 2016
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Atunci când ne confruntăm cu o perioadă stresantă suntem tentați adesea să apelăm la mâncare pentru a ne simți mai bine: macaroane cu brânză, pizza, înghețată. Ironia face ca aceste mâncăruri care au un conținut mare de grăsimi sunt de regulă cele mai proaste alegeri pentru că ne fac să ne simțim letargici și mai puțin capabili să facem față stresului. În plus, stresul poate crește presiunea sângelui și nivelul colesterolului, făcând ravagii pe artere și mărind riscurile unui atac de cord. Cea mai bună soluție? Mesele care au un conținut scăzut de grăsimi, bogate în fibre și carbohidrați, asezonate din belșug cu fructe și legume. Aceste mese calmează foamea fără să ne răpească din energie și ne oferă nutrienții de care avem nevoie pentru a stimula sistemul imunitar.

Ce alimente trebuie să mâncăm pentru a reduce stresul?

Alimente bogate în fibre și carbohidrați: cercetătorii în domeniu susțin că mâncărurile bogate în carbohidrați ajută creierul să secrete mai multă serotonină, un hormon care ne relaxează. Alimentele bogate în fibre provoacă sațietate. Cartofii copți, supă minestrone, orezul cu legume, sunt doar câteva dintre alimentele pe care le putem consuma și care ne ajută în perioadele de stres intens.
Fructe și legume: Stresul cronic reduce capacitatea organismului de a se luptă cu bolile. Mărind cantitatea de fructe și legume bogate în atioxidanti, putem stimula sistemul imunitar. Supa de dovleac și morcov este o sursă excelentă de antioxidanți și beta –caroten. De asemenea, citricele asigură o cantitate importantă de vitamină C, un antioxidant puternic care ajută la combaterea stresului.

Ce alimente trebuie să evităm pentru a reduce stresul?

Mâncărurile bogate în grăsimi: carnea , brânză, produsele de patiserie îngroașă sângele și ne fac să ne simțim obosiți, ba chiar letargici. Chiar și o singură masă zilnică bogată în grăsimi poate crește riscurile unui atac de cord.
Cofeină: Mulți dintre noi încearcă să combată oboseala produsă de lipsa de somn, cauzată de stres, apelând la cofeină și energizante. Din nefericire, cofeina rămâne în organism o perioadă mai îndelungată decât ne închipuim. Reducând cofeina reducem atât problemele pe care le avem cu somnu,l cât și starea de nervozitate.
Zahărul: Zahărul este un carbohidrat care ne ajută să ne calmăm. Problema este că zahărul este un carbohidrat simplu așa că intră și iese rapid din fluxul sangvin, provocând efectul de „prăbușire”. Carbohidrații complecși cum ar fi pastele, fasolea și lintea conțin amidon care ne calmează fără a induce la final efectul de „prăbușire”.

Redactor - Ioana Vicol

Sursa

Sursa Foto

Care e părerea ta? Adaugă un comentariu!

EVENIMENTELE THINK FOOD
23-24 martie 2016
Impact Hub, Bacania Veche – The Charity Shop

Aici ai ocazia să asculţi speakeri valoroşi şi să interacţionezi cu ei, să afli informaţii şi perspective actuale, complexe sau doar neaşteptate asupra alimentelor şi alimentaţiei moderne, să-ţi promovezi punctele de vedere, să găseşti surse de inspiraţie şi motivaţii pentru schimbări.