Chiar dacă asociază prânzul cu ideea unei pauze de relaxare, majoritatea salariaților români nu reușesc să-și transpună dorință în realitate. A petrece mai puțin de 30 de minute la masa de prânz, a mânca în grabă, «pe tastatură» este un obicei care duce în timp la dezechilibre alimentare, putând genera diverse afecțiuni și boli ca diabet, stres cronic sau ulcer. Masa de prânz este considerată de medici și nutriționiști esentială pentru a păstra o bună stare de sănătate pe termen lung, precum și pentru a imbunătăti concentrarea și eficiența în timpul zilei de lucru. Prânzul este masa care practic energizează corpul pentru intervalul cât a mai rămas din zi. La masa de prânz sunt recomandate alimente care conțin proteine, precum pește, curcan, vită sau porc, dar și cerealele integrale. Nu trebuie să lipsească orezul brun, pastele fără ou, paste din orez, mămăligă din făină de mălai nerafinată și pâinea integrală, pentru a evita problemele de mai târziu.

Varianta cea mai frecvent intalnită la prânz în cazul salariatului român este aceea a unui pachețel adus de acasă și consumat la birou; 30% dintre salariați își aduc pachetul de acasă de mai mult de 3 ori pe săptămană, «pauza» de prânz fiind chiar în incintă locului de muncă. În același timp,62% dintre salariați alocă sub 30 de minute prânzului. Deși, la nivel de percepții și atitudini, angajații români au tendințe sănătoase - doresc să mănance legume și carne, vor să evite alimentele procesate, vor să mănance la ore regulate și să facă din mese momente de socializare și relaxare - realitatea este departe de idealul dorit.

Angajații din România cheltuiesc, în medie, 167 de lei pe săptămână pentru mâncarea din timpul zilelor de lucru (produse alimentare preparate acasă sau mese în afară casei). Prețul mediu, perceput că fiind rezonabil pentru masa de prânz, este de 13 lei într-un fast-food (echivalentul a 1,4 tichete de masă), 17 lei în cazul mancării livrate (1,8 tichete de masă) și de 27 de lei pentru un prânz la restaurant (2,9 tichete). Valoarea zilnică a unui tichet de masă în România este în prezent de 9.41 lei. Prin comparație, salariații germani (cei mai productivi din Europa), unde valoarea zilnică a unui tichet de masă este de 4.85 €, consideră rezonabil un preț de 1,2 tichete pentru un prânz la fast food, 1,3 tichete pentru mâncare livrată și doar 1,9 tichete pentru un prânz la restaurant.

“În păstrarea stării de sănătate, obiceiurile alimentare au o importantă la fel de mare precum calitatea alimentelor. Renunțarea sistematică la micul dejun, mâncatul în fugă la prânz și excesele la cină sunt puternic destabilizatoare pentru organism. Mâncatul la birou, așa numitul "desk-dining", un fenomen din ce în ce mai întâlnit, este nociv atât pentru sănătatea fizică, dar și pentru sănătatea mentală, întrucât este un factor agravant în alienare socială și depresie. Cu toate că ne dorim cu toții să avem o viată sănătoasă, nu reușim întotdeauna să respectăm în viață cotidiană principiile unei alimentații echilibrate. Atât calitatea alimentelor pe care le mancăm, cât și adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și a unui stil de viață echilibrat, sunt esențiale în menținerea une bune stări de sănătate pe termen lung, pentru a nu mai aminti de starea de bine și de productivitatea pe termen scurt. Este îmbucurător faptul că românii tind să cumpere legume și fructe proaspete din piețe, că încep să fie cu adevărat preocupați de a cumpăra alimente de proveniența locală, sau alimente bio, că devin interesați de păstrarea gusturilor autentice și de evitarea, pe cât este posibil, a alimentelor procesate», spune Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, cu multiple preocupări în domeniul nutriției și în promovarea unui stil de viață sănătos.
Pentru a încuraja nutriția sănătoasă, Edenred, compania care emite tichete de masă Ticket Restaurant și activează în 42 de tări, a lansat Ideal Meal, programul de încurajare a nutriției sănătoase în rândul angajaților din România. Prin Ideal Meal, Edenred își propune educarea forței de muncă active pentru a avea o alimentație sănătoasă, prin implementarea de proiecte menite să imbunătătească obiceiurile alimentare ale angajaților români.

Redactor - Ioana Vicol

Sursa

Care e părerea ta? Adaugă un comentariu!

EVENIMENTELE THINK FOOD
23-24 martie 2016
Impact Hub, Bacania Veche – The Charity Shop

Aici ai ocazia să asculţi speakeri valoroşi şi să interacţionezi cu ei, să afli informaţii şi perspective actuale, complexe sau doar neaşteptate asupra alimentelor şi alimentaţiei moderne, să-ţi promovezi punctele de vedere, să găseşti surse de inspiraţie şi motivaţii pentru schimbări.