Ce fel de mâncare ar fi bine să ai în frigider

Ce fel de mâncare ar fi bine să ai în frigider

Think Food
14 martie 2016
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mâncăm pe fugă, nu avem timp să gătim și de multe ori nu apreciem cum trebuie mâncarea pe care o avem în casă. Iată care sunt avantajele celor mai întâlnite alimente pe care le ai în frigider și câteva sfaturi despre cum ar trebui să le depozitezi.

Macroul de Atlantic, peștele pe care nu-l valorizezi cât trebuie
De ce ar trebui să mănânci macrou de Atlantic? Pentru că este bogat în proteine, este un aliment benefic pentru inimă - conține calciu, fier, coenzima Q10 și are un conținut scăzut de mercur, afirmă Alexandra Sowa, Instructor în Medicină Clinică la Weil Cornell Medical College din New York. Poți consuma în continuare ton (care are însă un conținut de mercur mai mare decât macroul de Atlantic), dacă îți alegi cu atenție varietatea – optează pentru tonul dungat și conservele de ton light în loc de Albacora, sau Albacora la conservă. Ca regulă general, consumul de pește bogat în mercur ar trebui să fie limitat la 3-6 porții pe lună.

Micile ingrediente care adaugă savoare oricărui fel de mâncare

Vorbim despre arpagic, cimbru, rozmarin, busuioc și pătrunjel. De ce ar trebui să le consumi? În primul rând pentru că ele conferă meselor savoare și sunt o explozie de arome și antioxidanți. Dacă le preferi proaspete, depozitează-le în frigider, spune Maria Elena Rodriguez, dietetician. Astfel vor rămâne proaspete și pline de nutrienți pentru mai multă vreme. Este bine să le împachetezi lejer în folie de plastic și să le așezi pe unul din rafturile de pe ușă frigiderului pentru a evita congelarea lor.

Ciupercile
De ce ar trebui să le consumi? Iarna, nivelul de vitamina D (cunoscută drept vitamin-soare) din organism scade, iar asta ne expune la un risc crescut de depresie, somnolență, oboseală. Ciupercile sunt unul dintre puținele alimente bogate în vitamină D, spune Laura Jefferson, dietetician. La fel ca oamenii, ciupercile absorb razele ultraviolete și își fabrică propria vitamină D. De asemenea, ele ajută la întărirea sistemului imunitar.

Produsele rădăcinoase pe care nu le cumperi prea des
Este vorba despre rădăcinoase ca napii și păstârnacul. De ce ar trebui să le consumi? Crescând sub pământ aceste legume sunt expuse direct vitaminelor și mineralelor din sol, iar asta completează de minune dietele care constau în legume care cresc la suprafața pământului. O cană de păstârnac ras conține mai mult de un sfert din necesarul zilnic de vitamina C, plus potasiu și acid folic. Napii conțin o varitate de B-uri care ajută organismul să producă mai multă energie. Radacinoasele conțin fibre care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și stimulează sațietatea.

Ouăle
De ce nu ar trebui să lipsească din alimentație? Biodisponibilitatea nutrienților pe care îi conține mâncarea ta nu este, probabil, un subiect cu care să îți bați capul prea mult. Se referă la proporția dintr-un anumit nutrient pe care organismul o absoarbe și o folosește.
Ouăle marchează 100% în indexul biodisponibilității pentru proteină. Mai mult decât orice alt aliment. Gălbenușul conține grăsimi sănătoase, antioxidanți și vitamine care ajută creierul și sistemul nervos să funcționeze eficient. Conform “American Heart Journal” consumul a 3 ouă pe zi nu a ridicat nivelul de colesterol nici măcar în cazul persoanelor cu boală arterială coronariană.

Tofu, mâncarea pe care credeai că o consumă doar vegetarienii

De ce ar trebui să consumi Tofu? Pentru că este bogat în proteine, are un conținut scăzut de grăsimi și este o sursă excelentă de calciu și fier. Ar trebui consumat în mod frecvent. Okinawanii, locuitori ai unei mici insule din largul coastelor Japoniei, care au o speranța de viață mai mare decât a oricărui grup de oameni de pe planetă, consumă tofu în mod regulat. Tofu se strică atunci când se usucă, așa că ar fi bine să depozitezi orice bucată de tofu negătită în apă.

Kefirul, o sursă de bacterii benefice organismului

De ce ar trebui să bei mai mult kefir? Probioticele ajută la scăderea în greutate și la reglarea presiunii sangvine. Poți consuma iaurt, dar kefirul este o opțiune mai bună. (și ceva ce poți consumă pe fugă) Kefirul întărește sistemul imunitar și scade riscul instalării cancerului. Chefirul conține lactoză, dar nu trebuie să îți faci griji dacă zaharurile naturale nu sunt întotdeauna în acord cu stomacul tău. Bacteria din kefir îți va ajută organismul să digere și de-a lungul timpului te va ajută să capeți o tolerantă mai mare la lactoză.

Brânza pe care nu o prețuiești destul

Este vorba despre brânza de vaci. De ce ar trebui să mănânci mai multă brânză de vaci? O singură cană cu brânză de vaci cu 1% grăsime conține 28 de grame de proteină. De asemenea conține 12% din necesarul total de calciu al organismului pentru o zi și este o sursă excelentă de fosfor care ajută la întărirea oaselor și previne osteoporoză. Conținutul de grăsime ideal în cazul branzei de vaci variază de la 0 la 4 %, dar dacă alegi o varietate cu un conținut mai mare de grăsime te vei simți satul mai multă vreme.

Legumele colorate pe care le depozitezi în locul greșit

Vorbim aici despre ardeii grași. Pot arăta foarte bine așezați în bolul de sticlă de pe frigider, însă locul în care trebuie depozitați ardeii grași este în frigider. În acest fel rețin mai mulți nutrienți, incluzând vitaminele A, C și B6. Au, de asemenea, un conținut ridicat de fibră, conferind o senzație de sațietate pe o perioadă mai lungă. Fiecare culoare indică un conținut diferit din fiecare vitamină așa că ai grijă să consumi de toate felurile (verde, roșu, galben, portocaliu) pentru a te bucură de toate beneficiile.


Sursa

Redactor - Ioana Vicol

Care e părerea ta? Adaugă un comentariu!

EVENIMENTELE THINK FOOD
23-24 martie 2016
Impact Hub, Bacania Veche – The Charity Shop

Aici ai ocazia să asculţi speakeri valoroşi şi să interacţionezi cu ei, să afli informaţii şi perspective actuale, complexe sau doar neaşteptate asupra alimentelor şi alimentaţiei moderne, să-ţi promovezi punctele de vedere, să găseşti surse de inspiraţie şi motivaţii pentru schimbări.