IKA NO TATSUTA – AGE, DASHI – MAKI, KIMPIRA ȘI ALTE PLĂCERI VINOVATE

IKA NO TATSUTA – AGE, DASHI – MAKI, KIMPIRA ȘI ALTE PLĂCERI VINOVATE

Think Food
10 martie 2016
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ThinkFood este o platformă de evenimente şi informaţii despre hrană şi valenţele acesteia: sănătate şi nutriţie, cultură şi tradiţie, istorie şi antropologie, viitor şi digitalizare, mediu şi economie. Vrem să desluşim mituri, să înfruntăm frici, să expunem idei, să provocăm dezbateri, să lansăm tendinţe. De aceea, ne-am provocat speakerii ediției de anul acesta a evenimentelor ThinkFood să răspundă la întrebări esențiale despre produsul alimentar românesc, consumatorii români și felul în care se raportează ei la hrană și alimentație.

Ioana Vicol: Aveți un fel de mâncare pe care l-ați putea numi :” Plăcerea mea vinovată?”

Ichiro Yuki: Da, am! De fapt, am chiar două feluri preferate din meniul nostru. Primul este IKA NO TATSUTA – AGE (calamar marinat în sos de gimbir și soia făcut în casă). Pentru că este prăjit, nu este cel mai sănătos fel de mâncare din bucătăria japoneză, dar pur și simplu nu mă pot opri. Celălalt se numește UDON (noodles din făină de grâu în bulion dashi, asezonate cu sos de soia). Nu este nici sărată, nici iute sau grasă, așadar nu e sexy deloc. Dar iubesc gustul și aroma acestui fel de mâncare. Dashi broth este făcută din katsuobushi (peste sarda sarda uscat, afumat, fermentat și feliat) și kombu (iarbă de mare uscată). Am crescut cu acest fel de mâncare și nu mă pot abține să o savurez până la ultimul strop din bol.

Ce fel de mâncare vă amintește de copilărie?
I.Y.: Oh, sunt mai multe. Unul ar fi KIMPIRA( rădăcinoase puțin călite în sos dulce de soia și ulei de susan. Altul ar fi DASHI – MAKI ( omletă în stil japonez cu dashi broth)

Care este specialitatea culinară autohtonă care vă place cel mai mult?
I.Y.: Iubesc ciorba, zacusca, salata de vinete și salata de boeuf. Mai ales pe cele pregătite în casă.

Ce părere aveți despre bucătăria românească?
I.Y.: Este o colecție compusă din feluri de mâncare de peste tot, din ingrediente locale de calitate. Prepararea felurilor de mâncare durează mult. Multe dintre felurile de mâncare conțin carne și grăsimi. Este mai degrabă simplă, constă într-un număr relativ mic de feluri de mâncare standard. Doar câteva dintre aceste feluri de mâncare mi-au trezit interesul, dar îmi lipsesc mult atunci când sunt plecat din țara.

După ce ați trăit aici mai mulți ani, vi s-a schimbat dieta?
I.Y.: În general mănânc mâncare japoneză la restaurant și acasă. Singura schimbare este că mă pot bucură de mâncarea din România ori de câte ori mi se face poftă.

Consumați mâncare japoneză în fiecare zi?
I.Y.: Da! Altfel stomacul meu ar înnebuni.

Ce fel de mâncare mai puțin cunoscut din bucătăria japoneză ați vrea să promovați mai mult?
I.Y.: Asta este exact ce încercam să facem la restaurantul nostru, să promovăm mâncare japoneză autentică non-sushi, pe care mamele noastre o pregătesc acasă prin metode tradiționale și din ingredient locale.

Vă rog descrieți restaurantul dumneavoastră YUKI JAPANESE DINNING într-o singură propoziție , pentru cei care nu au fost încă acolo
I.Y.: Mâncare, servicii și atmosferă tradițională japoneză (fie că vă plac sau nu)

Arigatou gozaimasu (mulțumesc mult) pentru această oportunitate.

Redactor – Ioana Vicol

Care e părerea ta? Adaugă un comentariu!

EVENIMENTELE THINK FOOD
23-24 martie 2016
Impact Hub, Bacania Veche – The Charity Shop

Aici ai ocazia să asculţi speakeri valoroşi şi să interacţionezi cu ei, să afli informaţii şi perspective actuale, complexe sau doar neaşteptate asupra alimentelor şi alimentaţiei moderne, să-ţi promovezi punctele de vedere, să găseşti surse de inspiraţie şi motivaţii pentru schimbări.